Mano skaniausias plovas su kiauliena
Tikrai taip, tradicinis plovas nėra ruošiamas su kiauliena, bet šis plovas… toks jaukus, sotus, sušildantis, toks, kokį dažniausiai ruošiame namuose, todėl mano skaniausias.
6 – 8 porcijoms reikės
1 kg kiaulienos sprandinės (nerekomenduočiau keisti liesesne mėsa)
450 gr ryžių (naudoju basmati)
1 vnt didelės morkos
1 vnt nedidelio svogūno
1 vnt nedidelio aitriojo pipiro (nebūtina)
6 – 8 skiltelių česnako
2 šaukštų aliejaus
1 šaukštelio prieskonių (žr. pastabas)
1 šaukštelio druskos
Gaminame
- Mėsą supjaustyti maždaug 5 – 6 cm kubeliais.
- Puode įkaitinti aliejų, iš visų pusių, po kelis gabalėlius apkepinti mėsą. Apkepusius gabaliukus dėti vienus ant kitų puodo krašte. Visą gaminimo eigą pažingsniui galima pamatyti Instagram story highlight’uose.
- Svogūną smulkiai sukapoti. Morkas supjaustyti plonais šiaudeliais – patogiausia pirmiausia supjaustyti griežinėliais, o griežinėlius šiaudeliais. Aitrųjų pipirą smulkiai sukapoti.
- Daržoves dėti į laisvą puodo pusę. Apkepinti, išmaišyti su mėsa.
- Berti ryžius, gerai išmaišyti ir kelias minutes pakepinti.
- Pilti 900 ml vandens, berti prieskonius, druską, gerai išmaišyti. Kai vanduo ims burbuliuoti, kaitrą sumažinti iki minimalios ir puodą uždengti dangčiu.
- Troškinti apie 40 minučių ant viryklės arba iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol ryžiai sugers visą skystį.
- Kai plovas išsitroškins, išjungti kaitrą, įsmaigstyti nuvalytas česnako skilteles. Uždengti dangčiu ir palikti dar 10 – 15 minučių pastovėti.
Pastabos
- Dažniausiai plovą ruošiu su specialiu prieskonių plovui mišiniu. Jį renkuosi tokį, kurio sudėtyje būna raugerškio uogų, būtent jos, mano manymu, svarbiausios gardinant plovą. Jei tokio mišinio įsigyti galimybės neturite, galite gardinti ir kitokiais mėgstamais prieskoniais, puikiai tiks: malta aitrioji ir saldžioji paprika, ciberžolė, kuminas, kalendra, ožragė.
- Plovą labai tinka patiekti su greitomis pomidorų salotomis: pomidorus perjpauti pusiau ir kuo plonesnėmis riekelėmis, pabarstyti druska, sumaišyti su smulkintu svogūnu ir palikti bent 10 minučių pastovėti.