Varškės sūris iš šaldyto kefyro
Minkštas, tvirtas ir labai skanus varškės sūris su kmynais. Ypač dera su rūgščiais ar pikantiškais pagardais, pvz., svarainių čatniu, spanguolių padažu.
Šaldyto kefyro varškė tikrai nėra naujas ar negirdėtas receptas, šį kartą virtęs sūriu! Ingredientų nedaug, realaus darbo taip pat, bet laiko tikrai užtruks. Pagrindinis įkvėpimas receptui iš čia.
~350 gr sūriui reikės
2 litrų kefyro (kuo riebesnio – naudojau skirtą šaltibarščiams, maišeliuose)
1 šaukštelio druskos
1 šaukštelio kmynų
Gaminame
- Kefyrą (pakuotėje) užšaldyti.
- Kai kefyras jau sušalęs, pasiruošti indą jo tirpinimui: ant puodo uždėti švarų virtuvinį rankšluostį ar kelis sluoksnius standžios marlės, aplink aprišti virvele, rankšluosčio smarkiai neįtempti.
- Kefyro pakuotes nukirpti. Suledėjusius kefyro gabalus galima supjaustyti į kelias dalis. Uždėti ant rankšluosčio ir palikti kambario temperatūroje tirpti. Nešildyti ir nespartinti tirpimo! Aš palikau tirpti pernakt.
- Nuimti visą susikaupusią varškės masę. Ją galima valgyti jau tokią, ruošti pyragą, gardinti prieskoniais ir tiekti kaip užtepėlę. Nutekėjusį skystį galima naudoti blynelių tešlai ar trintam kokteiliui.
- Berti druskos, kmynų ir kruopščiai išmaišyti.
- Į negilų dubenėlį įtiesti kelis sluoksnius marlės, sudėti varškės masę ir formuoti sūrį.
- Apvynioti marle ir dėti tarp medinių lentelių suslėgti. Papildomai tarp lentutės ir sūrio dedu kelis sluoksnius rankšluostinio popieriaus kad sugertų išspaustą skysčio perteklių. Jei popierius pradrėko – pakeisti sausu.
- Maždaug parą palaikyti suspaustą šaldytuve ir tuomet ragauti!