Grikių kepsneliai
4 porcijoms reikės
1 stiklinės sausų grikių
1 vnt morkos
1 vnt svogūno
1/3 vnt paprikos
3 – 5 šaukštų miltų
0.5 šaukštelio druskos
0.5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
0.5 šaukštelio raudonėlių
sviesto arba aliejaus kepimui
- Padažui
3 šaukštų grietinės
3 šaukštų vandens
2 šaukštų sviesto
0.5 šaukštelio raudonėlio ar šviežių žalumynų
Gaminame
- Grikius išvirti 2 stiklinės vandens arba užpilti 1.5 stiklinės vandens ir palikti išbrinkti 2 valandoms.
- Morką, svogūną, papriką susmulkinti peiliu ar sukapoti maisto smulkintuvu. Apkepinti su trupučiu aliejaus ar sviesto, kol visa masė šiek tiek susileis.
- Jei grikiuose liko skysčio, jį nupilti. Grikius sumalti virtuviniu kombainu, mėsmale ar tiesiog blenderiu.
- Į grikius dėti kepintas daržoves, prieskonius, gerai išmaišyti. Po šaukštą berti miltus, maišyti, vis pabandant, ar masė tampa pakankamai lipni bei, ar formuojame kepsneliai nebyra. Formuoti patogiausia šlapiomis rankomis.
- Kepti keptuvėje įkaitintame aliejuje ar tirpintame svieste po 3 – 4 minutes iš vienos pusės.
- Padažui prikaistuvyje ištirpinti sviestą su vandeniu, dėti grietinę, prieskonius. Išmaišyti, kad neliktų grietinės gumuliukų ir užvirinti.
- Papildomai galima naudoti pievagrybius, jaunas cukinijas ar kitų daržovių. Vandeningas daržoves ar grybus apkepinus reikėtų gerai nuvarvinti ir į kepsnelių masę dėti daugiau miltų.